Работно Време : Пон - Неделя 7 / 24
 ЗЛАТНИ ПРАВИЛА ПРИ ПОКУПКА НА КОЛА ВТОРА УПОТРЕБА

ЗЛАТНИ ПРАВИЛА ПРИ ПОКУПКА НА КОЛА ВТОРА УПОТРЕБА

Няма обява за лош автомобил. Според всеки продавач предлаганият от него автомобил на старо е в много добро състояние и на добра цена. Това, разбира се, са търговски трикове, на които купувачът не трябва да се хваща лесно, за да не страда после дълго. Потенциалният купувач трябва да следва няколко прости, но златни правила, за да направи колкото се може по-добър избор.

  1. Не се ограничавайте до определена марка

Обичайно хората първо си харесват определена марка автомобил и после тръгват да търсят мечтаната кола по автокъщи, от частни лица, по сайтове и т.н. Докато обикалят да намерят точно това, което е в главата им и е на прилична цена, те могат да пропуснат много по-добри възможности. Например, друга марка от същия клас возила, но в много по-добро техническо състояние и с по-добри финансови параметри, което да отговаря напълно на техните изисквания. Така че не робувайте на определена марка. Човек трябва да бъде прагматик и да разсъждава трезво!

  1. Отделете достатъчно време за огледи

Казват, че жена и кола е на късмет. Все пак отделете достатъчно време да проучите пазара на автомобили. Не се впускайте да правите покупка още в първата автокъща, в която стъпите. Колкото и да ви хареса един автомобил, изчакайте няколко дни, докато отмине емоцията и тогава вземете решение. Един оглед не е достатъчен.

  1. Тест драйв

Няма как да оцените качествата на един автомобил, без да сте го пробвали. При тест драйв може да забележите техническото състояние на возилото. Ослушвайте се за необичайни звуци, тропане, хода на двигателя, как потегля и как спира. Една кола може да пали и двигателят привидно да работи нормално на място, но да излязат доста дефекти след потегляне. Например, скоростната кутия да е разбита и изобщо да не може да се кара на някоя от предавките, двигателят да започва да се дави или изобщо да няма мощност над определени обороти, кормилна уредба… все неща, които трудно се тестват при спрял автомобил. Наблюдавайте за пушеци и шумове. Гледайте за пръски от масло, течове, ремонти или челни удари. Огледайте всички гуми. Гумата не трябва да е изпечена от слънцето. Свалете тасовете, проверете болтовете, колко са износени накладките. По джантите не трябва да има удари или кривини. Гледайте също външния вид – лайсни, фарове, стъкла, стопове и други елементи крият информация за състоянието. Уверете се, че всички те работят и са добре захванати без да се клатят. Разгледайте купето дали е поддържано и дали има запазени тапицерии.

  1. Вземете експерт със себе си и предварително се осведомете какви диагностики да направите

Шофьорът задължително трябва да вземе приятел или експерт за второ мнение, който да му помогне в преценката дали всички системи на автомобила работят нормално или има някакви проблеми. Колите на старо са излъскани и напарфюмирани, в повечето случаи с превъртян километраж. Точно заради това ви трябва добър специалист, който по косвени белези може да открие всички дефекти и опити за заличаването им.

  1. Диагностика в сервиз

Закарайте колата за диагностика в посочен от вас сервиз, на когото имате доверие. Ако трябва, потърсете връзки и се свържете с наистина добри автомонтьори, които ще ви дадат правилни съвети. Или запишете час във фирмен сервиз. Трябва да се прегледа сервизната и застрахователната история на автомобила, ако имат такава. После всичко останало – ходова част, диагностика на двигател, ако колата е на газ или на метан задължително да се проверят всички маркучи, връзки, бутилка, изпарител, клапани за течове, скъсвания по маркучите, миризма и т.н. В сервиза също трябва да видят акумулатор, скоростната кутия, съединителя, амортисьори, пружини, спирачки.

  1. Проверка на документите

Не пренебрегвайте проверката на документите. Бъдете внимателни, ако ви дадат копия, а не оригинали. Възможно е колата да е обявена за издирване. Проверете дали съвпадат идентификационните номера с тези в талона.

  1. Пазарете се за цената

Ясно е, че когато купувате автомобил втора ръка няма как да изглежда като нов. Склонен сте да направите някакви компромиси по техническото състояние или външния изглед на колата, но не се предавайте лесно. Използвайте всеки дефект, за да свалите от цената. Пазарете се. Продавачите нямат интерес да губят клиенти. Затова изтъкнете например, че някъде по боята има драскотини или по тапицерията дупки от цигара, за да ви направят отстъпка.

  1. Как да познаем дали автомобилът е пребоядисан

Най-лесно става със специален бояджийски инструмент, който обаче е скъп. Затова пък има няколко признака, по които също може да се познае разликата. Малките „язвички” по лаковото покритие над боята издават, че това не е оригиналният ѝ заводски цвят. Другото нещо, което трябва да гледате, е да няма шагрен. Това е дефект, който наподобява портокалова кора. Шагренът се получава от неправилно боравене с бояджийския пулверизатор. Разликата в цветовете може да се открие и ако автомобилът се гледа от около метър разстояние под различен ъгъл. автор: Ваня Георгиева

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.